ManifestacijePosjetiVideoVIDEO: Pokladni jahači u Babinoj Gredi (by Orion info)

Ono što je za neka druga mjesta karnevalska povorka, to je za Babinu Gredu pokladno jahanje. Riječ je o običaju koji korijene vuče iz graničarskih vremena. U pokladne dane popustila bi vojnička stega, pa bi graničari na konjima krenuli kroz selo i prema čardacima na Savi, pjevajući, izvodeći vratolomije i nazdravljajući rakijom. Putem bi ih posluživali razno-raznim šokačkim delicijama. Od vremena Vojne granice do danas, pokladno jahanje trajno se održalo jedino u Babinoj Gredi. Od početka...

Ono što je za neka druga mjesta karnevalska povorka, to je za Babinu Gredu pokladno jahanje. Riječ je o običaju koji korijene vuče iz graničarskih vremena.

U pokladne dane popustila bi vojnička stega, pa bi graničari na konjima krenuli kroz selo i prema čardacima na Savi, pjevajući, izvodeći vratolomije i nazdravljajući rakijom. Putem bi ih posluživali razno-raznim šokačkim delicijama. Od vremena Vojne granice do danas, pokladno jahanje trajno se održalo jedino u Babinoj Gredi. Od početka 21. stoljeća, obnavljaju ga i druga slavonska mjesta, no prema starom običaju, za babogredsko jahanje ostaje rezerviran termin na pokladni ponedjeljak.

Rezervirajte ga i Vi, jer ima li boljeg načina za otvoriti karnevalski radni tjedan?

Video: Orion info

Slavonija i Srijem
Turistička zajednica Vinkovci
Turistička zajednica Grada Županje
Turistička zajednica Grada Iloka
Turistička zajednica Općine Nijemci
Turistička zajednica Grada Vukovara
Turistička zajednica Općine Babina Greda
Skip to content