TradicijaTko čuva tajnu Slavonije, najljepše hrvatske tajne?

Da je ravnica majka dobre hrane, konja i pjesme, to ste sigurno čuli. No, znate li gdje je majka ispekla zanat? Gdje su kolači mekši, porcije veće, pjesma zvonkija, a konji gizdaviji?

Da je ravnica majka dobre hrane, konja i pjesme, to ste sigurno čuli. No, znate li gdje je majka ispekla zanat? Gdje su kolači mekši, porcije veće, pjesma zvonkija, a konji gizdaviji? Tko čuva tajnu Slavonije, najljepše hrvatske tajne?

A tko će nego Babina Greda, jedno od najvećih sela Hrvatske. Naša priča počinje davnih dana, tijekom maglovitih stoljeća srednjega vijeka. Prema predaji, dojadilo babi Kedi da zbog poplava Save svaki čas mora u kuću uplovljavati čamcem. Okupila stoga svoje ukućane, pa im priopćila: “Selimo!” Rečeno – učinjeno. Preselila Keda na povišen teren (gredu), pa počela krčiti šikaru i uređivati imanje. Poučeni postupkom prve emancipirane žene u povijesti slavonskih legendi, uskoro su joj se na “babinoj gredi” pridružili i susjedi. Ostalo je povijest.

No nemojte se bojati! Ne čeka vas verglanje godina i događaja, nego šetnja baštinom koju smo naslijedili, kako bismo vama priredili savršen izlet. Našu će vam priču ispripovijedati stara lipa, vršnjakinje babe Kede; fajfer Buco, otac generacija najboljih kulinova i sudionik brojnih nestašluka na stanu. Kakva bi to pripovijest o tajni Slavonije bila, kad vam uz čokanjčić rakije o šokačkim pustolovinama ne bi zapjevala i neka od naših izvornih pjevačkih skupina! Na kraju, Slavoniju niste dotakli, ako ne pomilujete naše konje bijelce, ponos Šokadije i graničara starih!

Sve ovo tek je djelić Slavonije, tek djelić Babine Grede, čuvarice slavonske tajne! Nemojte stoga dvojiti, posjetite nas i uvjerite se u sve ono što o nama pričaju!

Slavonija i Srijem
Turistička zajednica Vinkovci
Turistička zajednica Grada Županje
Turistička zajednica Grada Iloka
Turistička zajednica Općine Nijemci
Turistička zajednica Grada Vukovara
Turistička zajednica Općine Babina Greda
Skip to content