TZ Općine Babina GredaBabina Greda – odredište u nastajanju

Ako tražite rutinerski izlet kojim su prije Vas već prošle tisuće turista, zaobiđite Babinu Gredu. Mi smo odredište u nastajanju. No to samo znači da ćete upravo Vi, Vaša obitelj ili društvo biti među glavnim likovima priče koju stvaramo

Ako tražite rutinerski izlet kojim su prije Vas već prošle tisuće turista, zaobiđite Babinu Gredu. Mi smo odredište u nastajanju. No to samo znači da ćete upravo Vi, Vaša obitelj ili društvo biti među glavnim likovima priče koju stvaramo. Da ćete imati priliku doživjeti ono autentično naše i pronijeti glas o legendarnom slavonskom selu, gdje turist postaje gostom, a gost prijateljem.

Opušteni i siti, načitani i sretni

U Babinoj Gredi postoji više seoskih domaćinstava u dogovoru s kojima ćemo Vam organizirati idealan slavonski dan ili vikend. Ovisno o dobu godine, preporučit ćemo Vam uskakanje u čizme uzgajivača slavonske svinje. Vožnju zapregom do polja kako bismo zajedno saznali je li žito zrelo. S nama ćete u berbu šljiva, a dođete li koji tjedan kasnije, naučit ćete i kako ispeći rakiju, pravu šokačku, koja ne reže, nego grije i krijepi. Ponijeli biste domaće zimnice ili kolača sa sobom? Ma što ne kažete, život je prekratak da bi se sramili!
Kroz interaktivni postav babogredskog Interpretacijskog centra upoznat ćete naše kulturno naslijeđe i kako smo živjeli nekad. Na obližnjem hipodromu odjahat ćete krug na punokrvnom, socijaliziranom babogredskom lipicancu. Kao što ste možda već i primijetili, konji su kod nas stvar kulture, ne poljoprivrede. Slično je zapravo i s hranom. Uz Interpretacijski centar pronaći ćete i suvenirnicu, a u njoj – praktični smo vam mi – rashladnu vitrinu s najboljim babogredskim delicijama!

Gdje smo?

Babina Greda ima vlastiti spoj na autocestu A3 (E70), tako da je lako dostupna automobilom. Za 1-2 sata vožnje do nje možete doći iz više regionalnih i nacionalnih centara (Zagreb, Beograd, Osijek, Pečuh, Novi Sad, Tuzla, Banja Luka). Od ovih gradova, njih čak pet ujedno su i međunarodne zračne luke (ZagrebBeogradOsijekBanja LukaTuzla). Od slavonskih središta poput Vukovara, Vinkovaca, Slavonskog Broda ili Đakova udaljeni smo pola do sat vremena vožnje. Babinoj Gredi najbliže željezničke postaje na međunarodnom koridoru 10 (Zagreb-Vinkovci-Beograd), nalaze se u Strizivojni-Vrpolju i Vođincima, 20-ak km od nas.

Autom, biciklom, ili vlakom?

Automobil je dobra opcija za obiteljski izlet, komforno kretanje našim područjem (80-ak km2), ili ako Babinu Gredu želite uklopiti u veće proputovanje. Ako vam je draži „divlji u sedlu“ stil, motocikl je također odlično rješenje (u mjestu postoji mala bajkerska zajednica). Oni mirniji mogu i autobusom.

Za Babinu Gredu zna se reći da je pomalo na svoju ruku. No to što smo posebni, ne znači da smo sami u svemiru. Ako biste automobil ili vlak voljeli kombinirati s biciklom, obratite nam se! Imamo nekoliko zanimljivih ruta kroz koje ćete upoznati ne samo naše, nego i zanimljiva okolna sela – Sikirevce, Kruševicu i Slavonski Šamac, Štitar i Gundince, Retkovce i Prkovce. Stvarne ljude. Izvornu destinaciju. Ovisno o želji, combo izlete možete planirati kao jednodnevne ili dvodnevne, s noćenjem u pansionima, domaćinstvima, ili u prirodi, kraj logorske vatre. U slučaju boravka od tri ili više dana, otkrit ćemo vam i obližnje gradske bisere – Županju, Vinkovce ili Đakovo.

Slavonija i Srijem
Turistička zajednica Vinkovci
Turistička zajednica Grada Županje
Turistička zajednica Grada Iloka
Turistička zajednica Općine Nijemci
Turistička zajednica Grada Vukovara
Turistička zajednica Općine Babina Greda
Skip to content